Hou je uitgaven en inkomsten maar goed bij als je wil gaan lenen. Dit is het eerste waar een bank naar zal informeren en het is een belangrijk gegeven om te bepalen of je de lening krijgt of niet. De regel dat je 1/3e van je inkomen kan spenderen aan leningen is bij de meeste banken nog steeds aanwezig. In sommige gevallen kan je meer lenen. Je kan altijd eens naar een bankkantoor stappen en meer informatie vragen, maar een website is veel eenvoudiger.
Ontdek waar jij kan lenen, klik hier!
We gaan steeds minder naar een bankkantoor. Vroeger kon je er terecht voor zowat alle zaken, je had een persoonlijke band met de bankbediende. Vandaag gaan we er nog enkel als het echt uit noodzaak is, misschien voor een geld afhaling of een belangrijke vraag. Je moet nu al stortingen doen aan een automaat zonder ook maar één iemand te spreken. De komst van internet en apparaten heeft het ons makkelijker gemaakt, maar ook onpersoonlijker. Maar het gemak primeert tegenwoordig en we willen alles vanaf de pc kunnen opzoeken. Voor een lening ga je dus naar de website van een bank.
Op die website kan je alle informatie vinden die je nodig hebt en zowaar ook een simulatie uitvoeren. Zo een simulatie is zeer overzichtelijk gemaakt, je hoeft enkel met een schuifbalk of invulveld een bedrag aan te duiden hoeveel je wil lenen en dan het aantal maanden waarop je wil terug betalen. In hetzelfde scherm zie je ook een bedrag verschijnen en zo weet je hoeveel de maandelijkse aflossing zal zijn. Dat bedrag is inclusief de kosten. Als we over een woonlening spreken dan komen er uiteraard nog andere soorten kosten bij. Maar alle andere leningen, voor kleinere bedragen vermelden een JKP of Jaarlijks Kosten Percentage.
Een jaarlijks kosten percentage is de kost die jaarlijks bij je lening er bovenop komt. Stel je leent 2000 Euro, en de terugbetaling loopt 24 maanden. Dan zou je een terugbetaling hebben van 100 Euro per maand. Een bank geeft niet zomaar gratis geld weg, het zou leuk zijn, maar in deze wereld is niets gratis. Op die terug betaling betaal je dan een JKP van bijvoorbeeld 5 procent terug. Dus je zal op 24 maanden niet 2000 Euro terug betalen maar 2200 Euro. Die extra kost betaal jij dus extra. Hoe lager het JKP hoe minder kosten je dus zal terug betalen.
Dat is een berekening en overzicht van hoe het kostensysteem van een lening in mekaar zit. Je kan voor een preciezere berekening best op de website van een bank kijken en daar een live simulatie uitvoeren. Zo weet je hoeveel de maandelijkse kost is per maand voor jouw specifiek lening bedrag. Een simulatie is trouwens niet bindend, dus je kan er zoveel uitvoeren als je zelf wenst. Het is ook een prima manier om de kosten van een lening te vergelijken.
Pas als je de aanvraag verder wil invullen, zal de bank je een contract opsturen om de lening ook effectief aan te vragen. Dan is de lening uiteraard wel bindend en bij goedkeuring moet je ook de maandelijkse terugbetaling starten. Dit gaat vaak via domiciliëring dus jij hoeft je nergens zorgen over te maken. Geen wachttijden aan het loket.
Je kan dus vanuit je eigen zetel een leningaanvraag indienen voor een autolening of persoonlijk krediet. Woonleningen zitten nog anders in mekaar, hier ga je beter voor naar de bank zelf. Er komt heel wat kijken bij een woonlening, de kosten, verzekeringen en dergelijke meer, dat je je best laat bijstaan met persoonlijk advies. Maar andere soorten leningen kunnen dus makkelijk via een website aangevraagd worden.
Bespaar op je lening door eentje te kiezen die de laagste kosten heeft. Jij moet de kosten betalen, samen met de lening die je moet terugbetalen. Kosten moet je altijd zo laag mogelijk proberen te houden, zo kan je ook meer sparen per maand of meer uitgeven. Een lening moet een doordachte keuze zijn. Probeer zo weinig mogelijk te lenen, enkel voor zaken waarvoor je het geld niet direct hebt staan, zoals een auto of een huis. Je hoeft ook niet bij jouw eigen bank gaan om een lening aan te vragen, kan zijn dat zij net een hoge kost hebben per lening. Zoek dus verder naar een lening waar je de laagste kosten hebt.